Noutăți

Asigurarea calității în serviciile de laborator

În premieră pentru Republica Moldova, managementul calității în laboratoarele microbiologice din sistemul de sănătate publică a fost abordat în cercetări științifice. Studiile au fost realizate de managerii de laborator ai Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice, pe parcursul programului de masterat desfășurat la Școala de Management în Sănătate Publică. Rezultatele finale au fost prezentate în cadrul conferinței științifice Managementul sănătății publice: actualități și perspective. In Memoriam prof. Eugen Popușoi.

Prezentă la eveniment, viceministrul sănătății Aliona Serbulenco a subliniat importanța cercetărilor efectuate de masteranzii ȘMSP, mai ales acum, în contextul reformelor inițiate în sistemul de sănătate. Un punct de pornire îl prezintă serviciile de laborator, fapt determinat de necesitatea imperativă de prestare operativă, calitativă, sigură și cost-eficientă a acestor servicii. Viceministrul a mai adăugat că obiectivele ambițioase pot fi atinse doar prin consolidarea eforturilor comune ale Școlii, ale sistemului național de sănătate și ale partenerilor.

Astfel, în contextul reformelor rețelei de laboratoare a Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice, a fost efectuată o evaluare complexă a sistemului de management al calității în cadrul acestora, rezultatele fiind reflectate în recomandările practice pentru laboratoare și pentru întreg sistemul de sănătate. Asigurarea veridicității și calității rezultatelor obținute, a cost-eficienței investigațiilor și a satisfacției beneficiarilor de servicii a reprezentat scopul principal al studiilor. În vederea atingerii acestuia, a fost utilizat pentru prima dată în țara noastră - instrumentul standardizat LAT (Laboratory Assessment Tools) elaborat de OMS, care contribuie la evaluarea laboratoarelor și sistemelor naționale de laborator.

Acest eveniment încununează efortul depus de Școala de Mangement în Sănătate Publică în crearea unei pleiade de manageri pentru sistemul de sănătate, inclusiv cel de laborator, care va implementa sistemul de management al calității în conformitate cu standardele internaționale și Strategia națională de sănătate publică.

Menționăm că, un suport deosebit a fost acordat de Ministerul Sănătății în dezvoltarea capacităților resurselor umane și de Organizația Mondială a Sănătății, în cadrul inițiativei Laboratoare mai bune pentru o sănătate mai bună, precum și de alți parteneri de cooperare.

La lucrările conferinței au participat și un reprezentant OMS, medici șefi ai centrelor de sănătate publică municipale și raionale, cadre profesoral-didactice ale USMF „Nicoale Testemițanu”, masteranzi și absolvenți ai Școlii de Management în Sănătate Publică.

 

Calendarul Evenimentelor

«Mai 2019»
LunMarMieJoiVinSamDum
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Date de contact

Bld. Ştefan cel Mare şi Sfânt 194B
Blocul 4, Chişinău,
Republica Moldova, MD-2004

Tel.  + 373 22 205 205

        + 373 22 209 924

Fax. + 373 22 205 205

E-mail: sph@usmf.md