Noutăți

La sfârșit de an se numără realizările

Sfârșitul de an este întotdeauna o perioadă de totalizări, când se sumează rezultatele înregistrate și obiectivele atinse, dar totodată se aruncă o privire spre noi perspective de dezvoltare. Nici Școala de Management în Sănătate Publică nu face o excepție în acest sens, mai ales că 2016 a fost un an plin, despre care ne vom aminti cu satisfacția lucrului împlinit.

Tradițional, am spus bun-venit unei noi grupe de masteranzi din care fac parte 24 de persoane, care în următorii doi ani vor beneficia de instruiri la ȘMSP. Chiar din primele zile la Școală, viitorii masteri în managementul sănătății publice au beneficiat de un program intens. Întrunirile cu reprezentanții unor instituții cheie din domeniu la nivel național și internațional, cum sunt: Ministerul Sănătății, Organizația Mondială a Sănătății, Fondul ONU pentru Populație, UNICEF și Banca Mondială - le-a deschis noi perspective și idei de cercetare.

De acum încolo vor promova prestigiul Școlii și cei 42 de absolvenți din acest an, care vor contribui la dezvoltarea sistemului de sănătate din țară, iar cunoștințele și abilitățile obținute aici le vor fi de un real folos. La ceremonia de înmânare a diplomelor masterii nu au întârziat să împărtășească din emoțiile trăite, subliniind cât de importantă este această realizare pentru ei. Acum, că au învățat atât de multe despre felul în care funcționează sistemul de sănătate, ei susțin că vor fi mai hotărâți în luarea deciziilor. Reamintim că ușile ȘMSP rămân în continuare deschise pentru ei, iar cadrele profesoral-didactice sunt gata să le ofere suport necondiționat.   

Susținerea tezelor de master din acest an a fost organizată în formatul unei conferințe științifice cu genericul Managementul sănătății publice: actualități și perspective, consacrată ilustrului profesor Eugen Popușoi, care ar fi împlinit 80 de ani. În premieră pentru țara noastră, o parte din tezele absolvenților au abordat un subiect extrem de important: siguranța copiilor în trafic.

O noutate care aduce plus-valoare domeniului sănătății publice sunt cercetările privind asigurarea managementului calității în laboratoarele microbiologice. O secțiune separată din cadrul conferinței a fost consacrată acestei teme, la care au luat parte și reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai mai multor instituții medicale din țară. Este demn de menționat faptul că studiile desfășurate au un impact practic deosebit și vor contribui la implementarea reformelor inițiate în sistemul de sănătate.   

 

Nu puteam trece cu vederea nici stagiul pe care l-au desfășurat masteranzii noștri în luna mai la Școala de Medicină Virginia de Est (EVMS) din Norfolk, SUA. S-au întors cu noi cunoștințe, dar și cu mai multe forțe și idei pe care le vor implementa în activitatea lor aici, acasă. Iar pentru că schimbul este nu doar tradițional, dar și reciproc - un grup de 13 masteranzi americani de la EVMS, însoțiți de doi profesori, s-a aflat la Școala de Management în Sănătate Publică între 6 și 12 iunie. În această perioadă au vizitat un șir de instituții, printre care: Ministerul Sănătății, Centrul Național de Sănătate Publică, Clinica Universitară de Asistenţă Medicală Primară, Compania Națională de Asigurări în Medicină, Spitalul internațional MedPark, Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate, Direcţia Sănătate a municipiului Chişinău, IMSP Asociația Medicală Teritorială Botanica, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Institutul Mamei şi Copilului, Centrul Medicilor de Familie Criuleni, CMF și Centrul de Sănătate Publică din Orhei, CMF Călărași  ș.a. Reprezentanții din SUA au zis că iau cu ei acasă cele mai frumoase amintiri despre Moldova, exprimându-și recunoștința față de organizatori pentru programul vast și curpinzător, care le-a permis să-și formeze o viziune privind sistemul de sănătate din țara noastră.  

În zilele de 16 și 17 iunie 2016, alți cinci masteranzi de la ȘMSP au participat la un workshop privind scrierea de proiecte, desfășurat la Institutul de Sănătate Publică din Polonia. Aici au învățat cum trebuie să stabilească corect scopurile și obiectivele proiectului, cum se desfășoară procesul de cercetare și cum se efectuează review-ul literaturii, design-ul studiului și care sunt metodele de analiză a datelor.

În data de 2 septembrie curent, Școala de Management în Sănătate Publică a semnat un acord de colaborare cu Școala de Sănătate Publică Cluj, Universitatea Babeș-Bolyai, România, care are o experiență frumoasă în dezvoltarea proiectelor internaționale. Cele două instituții vor coopera privind mobilitatea academică, realizarea cercetărilor în comun și a tezelor de master și doctor în cotutelă, vor dezvolta proiecte comune și vor organiza manifestări științifice în domeniul sănătății publice ș.a.       

ȘMSP pune accent pe colaborarea internațională, care deschide noi oportunități și asigură un schimb de experiență. Aceasta se exprimă nu doar prin stagiile descrise mai sus, dar și prin evenimentele organizate aici, la nivel local. Spre exemplu, în această primăvară profesorul Steven Farrelly-Jackson a condus o delegație americană formată din doi profesori și patru studenți de la Allegheny College, sosiți pentru prima dată în vizită la Școala de Management în Sănătate Publică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Fiind specialist în filosofie și studii globale de sănătate de la Allegheny College din Statele Unite ale Americii, profesorul a ținut un curs pentru masteranzi privind etica medicală.

Totuși, cel mai răsunător eveniment din anul 2016, care a reprezentat una dintre cele mai deosebite premiere de la ȘMSP, a fost conferirea titlului de Profesor Onorific pentru Alteța Sa Regală Prințesa Mary Elizabeth a Danemarcei și pentru Zsuzsanna Jakab, director regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa. Titlurile vin ca o recunoaștere a meritelor deosebite în inițierea și promovarea programelor de sănătate publică la nivel internațional. Distinsele personalități au vizitat Școala, în data de 24 noiembrie curent, pentru a ține câte un discurs pentru masteranzii și absolvenții ȘMSP. Alteța Sa Regală și directorul OMS pentru Europa au mulțumit pentru încrederea acordată și pentru titlurile onorifice, care de acum încolo le conferă un statut academic. Ba mai mult, au transmis scrisori de recunoștință pentru Școala de Management în Sănătate Publică în care și-au exprimat aprecierea pentru activitatea desfășurată aici.


A fost un an plin și adresăm mulțumiri tuturor celor care au contribuit la toate cele realizate. Ce ne propunem pentru anul viitor? Să fim mai buni în ceea ce facem și să vă avem alături pe voi, toți cei care faceți ca Școala de Management în Sănătate Publică să fie mai mult decât o instituție, să fie o întruchipare clară a unor aspirații înalte!


Vă dorim un An Nou prosper! La Mulți Ani!

 

 

Calendarul Evenimentelor

«Septembrie 2020»
LunMarMieJoiVinSamDum
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Date de contact

Bld. Ştefan cel Mare şi Sfânt 194B
Blocul 4, Chişinău,
Republica Moldova, MD-2004

Tel.  + 373 22 205 205

        + 373 22 209 924

Fax. + 373 22 205 205

E-mail: sph@usmf.md