Noutăți

Curs privind calitatea și siguranța serviciilor medicale din țara noastră

Masteranzii Școlii de Management în Sănătate Publică (ȘMSP) au participat, în data de 27 ianuarie curent, la un curs ținut de Charles D. Shaw, expertul Organizației Mondiale a Sănătății, care a realizat un raport în ceea ce privește calitatea și siguranța serviciilor medicale din Republica Moldova. Aflat la cea de-a 15-a vizită în țara noastră, Domnia Sa susține că discuțiile purtate pe parcurs cu diferiți actori din sistemul de sănătate l-au ajutat să-și formeze o viziune de ansamblu.

 

„Acest expert vine cu o viziune nouă asupra managementului calității, un domeniu foarte larg și extrem de important, iar fiecare evaluare care vine din exterior este foarte importantă pentru a face o analiză obiectivă a situației curente”, a menționat în deschiderea evenimentului prorectorul Oleg Lozan, director ȘMSP.

 

Charles D. Shaw le-a vorbit viitorilor masteri în managementul sănătății publice despre problemele pe care le-a identificat în sistemul nostru de sănătate, în spitale, dar și în comunicarea dintre instituții. Expertul a pus accent pe politicile din sănătate, pe metodele de organizare, resursele financiare și cele de timp necesare pentru a asigura buna funcționare a sistemului.

Pe parcursul cercetării sale, specialistul a confruntat datele obținute cu prevederile din protocoalele clinice naționale. Dat fiind faptul că a depistat anumite neconformități, le-a sugerat masteranzilor să contribuie la ameliorarea situației. Expertul și-a argumentat studiul prin mai multe multe exemple și bune practici din statele înalt dezvoltate.


 O altă problemă discutată a constituit bazele de date și utilizarea acestora pentru a simplifica anumite procese birocratice, în special cele privind internarea și diagnosticarea unui pacient. Vizitând spitalele din Republica Moldova, expertul a observat că o parte din echipamentul donat țării noastre nu este utilizat, ceea ce denotă că autoritățile nu administrează eficient resursele materiale și cele financiare.

 

Charles D. Shaw a propus 10 viziuni pentru dezvoltarea sistemului de sănătate din Republica Moldova și a venit cu 39 de recomandări care vor facilita acest proces. Masteranzii nu au ezitat să adreseze întrebări, în special în ceea ce privește diferențele dintre țara noastră și cele avansate din punct de vedere economic.

 

Charles D. Shaw și-a făcut studiile în Marea Britanie, este clinician și a activat pe parcursul a șase ani în calitate de director medical la Spitalul general din Bermuda. Este cunoscut pentru ideile inovatoare cum ar fi standardele spitalicești, statutul profesiei de medic, standardele de acreditare, auditul clinic și Consiliul canadian pentru acreditarea spitalelor. A fost unul din cei care a contribuit la fondarea Societății Internaționale pentru Asigurarea Calității (în prezent ISQua), a realizat o serie de publicații și a desfășurat cercetări în colaborare cu OMS, Banca Mondială, Comisia Europeană și a consultat diferite țări în domeniul standardelor de calitate a serviciilor medicale. De regulă, domeniul său de expertiză ține de intervenții tehnice, precum indicatorii de performanță, auditul clinic sau standardele spitalicești.

Calendarul Evenimentelor

«Septembrie 2020»
LunMarMieJoiVinSamDum
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Date de contact

Bld. Ştefan cel Mare şi Sfânt 194B
Blocul 4, Chişinău,
Republica Moldova, MD-2004

Tel.  + 373 22 205 205

        + 373 22 209 924

Fax. + 373 22 205 205

E-mail: sph@usmf.md