Proiecte realizate

Curs de instruire în domeniul experienței europene privind autonomia universitară

În perioada 14-15 mai 2014, Școala de Management în Sănătate Publică, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în Moldova, a organizat un atelier de lucru cu genericul: ”Autonomia universitară în procesul descentralizării învățământului medical universitar și postuniversitar”.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Proiectului Îmbunătățirea managementului mobilității cadrelor medicale din Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, și a avut drept scop instruirea participanților în domeniul guvernării universitare, managementului financiar, stabilirea rolurilor și responsabilităților în procesul de descentralizare a învățământului medical, în condiții de autonomie universitară.

La atelier au participat circa 60 de persoane, printre care masteranzii Școlii de Management în Sănătate Publică, reprezentanții administrației Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, decanii și șefii de subdiviziuni universitare.

În calitate de formator a fost invitat prof. Raul Kiivet, șef Departament de Sănătate Publică a Universității din Tartu, Estonia, care a împărtășit din experiența țării sale din două perspective - perioada postsovietică și perioada care a urmat după 2004, odată cu aderarea la Uniunea Europeană.

La sesiunea de deschidere, cu mesaje de salut au venit organizatorii - Arcadie Cotruță, ofițer pe probleme legale, Biroul OMS în Moldova; Oleg Lozan, prorector pentru implementarea tehnologiilor informaționale și dezvoltare strategică, directorul ŞMSP; Olga Cernețchi, prorector pentru asigurarea calității și integrării în învământ, USMF ”Nicolae Testemițanu”.

Profesorul Kiivet a prezentat informații despre sistemul de sănătate al Estoniei, sistemul de învățământ superior, structura Universității și a Facultății de Medicină pe care o reprezintă, organizarea, desfășurarea și finanțarea instruirii medicale și farmaceutice în Estonia, dezvoltarea curriculum-ului pentru asigurarea calității educației medicale; cercetarea și studiile prin doctorat, activitatea Spitalului Universitar Tartu. Un subiect aparte l-a constituit accesul și utilizarea fondurilor europene pentru instruirea și cercetarea în domeniul medical și dezvoltarea sistemului de sănătate, în general, precum și granturile pentru cercetare și mobilitate educațională, în contextul aderării la Uniunea Europeană. În cadrul discuţiilor, a fost abordată și Directiva 2011/24/EU privind asistența medicală transfrontalieră, migrația cadrelor medicale și serviciile medicale, și Directiva 2005/36/EU de recunoaștere a calificărilor profesionale. Expertul estonian a vorbit despre reformele privind finanțarea universității în educație și cercetare, guvernarea universității, partajarea rolurilor și a responsabilităților Consiliului universitar, Senatului, rectorului, decanilor facultăților, Consiliului decanilor, șefilor de departamente etc.

Calendarul Evenimentelor

«Octombrie 2020»
LunMarMieJoiVinSamDum
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Date de contact

Bld. Ştefan cel Mare şi Sfânt 194B
Blocul 4, Chişinău,
Republica Moldova, MD-2004

Tel.  + 373 22 205 205

        + 373 22 209 924

Fax. + 373 22 205 205

E-mail: sph@usmf.md