Stagiu practic

Curs de stagiere în Franța

În perioada 21 aprilie – 03 mai 2014, în conformitate cu programul de instruire prin masterat în cadrul Școlii de Management în Sănătate Publică, masteranzii ŞMSP, promoţia 2012-2014, au efectuat un stagiu practic axat pe experienţa unor ţări ale Uniunii Europene în domeniul sănătăţii publice în Republica Franceză.

Cursul de stagiere a fost coordonat de Benoît Nautre, doctor în ştiinţe de management, profesor în controlul gestiunii şi strategiei în sănătate (Franţa). Scopul stagiului practic:

- abordarea economiei în sănătate sub diverse aspecte

  • modele economice de gestiune atât în sistemul ocrotirii sănătății, cât și în  instituțiile medicale
  • evoluţia istorică a acestor modele
  • avantajele şi dezavantajele lor
  • abordarea macroeconomiei în sistemul de sănătate

- măsurarea performanţelor în sistemul de sănătate

- modalitățile de finanțare a spitalelor

- evoluția utilizării DRG (Diagnosis Related Groups), dezvoltate de echipa profesorului Robert Fetter (Universitatea Yale, SUA)

- implementarea în practică a DRG;

-gestionarea procesului de asigurare a calității și riscurilor și aplicarea lui în instituțiile medicale și sociale.

În cadrul cursului de stagiere au fost prezentate și discutate sistemele de control utilizate pentru aprecierea calității serviciilor medicale prestate și sistemele informaționale automatizate de organizare a activității unităților medicale la toate nivelele de activitate.

Pe parcursul stagiului au fost analizate metodele economice și de gestiune a sistemului medical din Franța și alte țări în comparație cu sistemul din Republica Moldova, fiind stabilite atât punctele de tangență, cât şi diferențele și posibilele căi de evoluție a sistemului medical autohton. Participanii la stagiul practic au reiterat că toate modelele economice utilizate în sistemele de sănătate au atât avantaje, cât și dezavantaje, astfel încât este important ca fiecare țară în parte, reieșind din particularitățile sale, să adapteze aceste modele pentru atingerea performanțelor și prestarea serviciilor în sănătate de cea mai înaltă calitate.

În timpul stagiului, masteranzii ŞMSP au vizitat Ambasada Republicii Moldova în Franţa, unde au avut o întrevedere cu Eugen Vizir, consul și Anatol Cebuc, consilier. În cadrul întrunirii au participat și reprezentanți ai diasporei moldovenilor din Franța, care activează în diverse domenii, fiind discutate oportunitățile de colaborare cu instituțiile superioare de învățământ medical și instituțiile medicale din Republica Franceză.

Calendarul Evenimentelor

«August 2020»
LunMarMieJoiVinSamDum
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Date de contact

Bld. Ştefan cel Mare şi Sfânt 194B
Blocul 4, Chişinău,
Republica Moldova, MD-2004

Tel.  + 373 22 205 205

        + 373 22 209 924

Fax. + 373 22 205 205

E-mail: sph@usmf.md