Stagiu practic

Stagiu de formare a masteranzilor EVMS în Republica Moldova

În perioada 01 - 08 iunie 2014, un grup de profesori și masteranzi ai Școlii Medicale din Virginia de Est, SUA, s-au aflat în vizită la Școala de Management în Sănătate Publică, USMF ”Nicolae Testemițanu”.

Scopul vizitei este schimbul de experienţă în domeniul managementului sănătății publice, acţiune ce se înscrie în prevederile Acordului de colaborare încheiat între cele două instituţii academice din R.Moldova şi SUA.

În cadrul primei întruniri cu reprezentanții Școlii de Management în Sănătate Publică (ȘMSP), care a avut loc pe data de 2 iunie curent, partenerii au fost informaţi despre sistemul de învățământ din Republica Moldova și racordarea acestuia la standardele europene, precum și despre structura, programul de învățământ, direcțiile principale de activitate ale USMF „Nicolae Testemiţanu”.

Oleg Lozan, prorector pentru implementarea tehnologiilor informaţionale şi dezvoltare strategică, a menționat că relațiile de colaborare cu Școala de Medicină din Virginia de Est continuă de circa 14 ani. Cu suportul Şcolii de Medicină Virginia de Est (Norfolk, Portsmouth, SUA) a fost creată Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară, care asigură procesul de instruire practică şi teoretică a studenţilor, rezidenţilor și medicilor în domeniul asistenţei medicale primare, utilizând metode contemporane de instruire şi propagând conceptul medicinii de familie, modul sănătos de viaţă etc.

Donald Combs, vicepreședinte și decan al Școlii de profesii în sănătate din Virginia de Est, SUA, este profesor asociat al Univesităţii din Moldova și ține cursuri pentru studenții și rezidenții autohtoni de fiecare dată când se află în ţara noastră. Decanul și-a exprimat mulțumirea pentru ospitalitatea, deschiderea, inițiativa și implicarea reprezentanților ȘMSP în acest proiect.

Pe durata aflării în R.Moldova, oaspeții americani au mai vizitat următoarele instituții: Ministerul Sănătății, Direcția Sănătate a Primăriei mun. Chișinău, Compania Națională de Asigurări în Sănătate, Centrul Național de Sănătate Publică, Clinica Medicală de Asistență Medicală Primară, Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală și Centrul de Medicină Tradițională Chineză ale USMF ”Nicolae Testemițanu”, Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, Asociația Medicală Teritorială Botanica și Centrul de Sănătate Peresecina.

Delegația americană a beneficiat și de un program cultural, în cadrul căruia au avut posibilitatea de a se familiariza cu obiceiurile, tradițiile, cultura și istoria poporului nostru.

Calendarul Evenimentelor

«August 2020»
LunMarMieJoiVinSamDum
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Date de contact

Bld. Ştefan cel Mare şi Sfânt 194B
Blocul 4, Chişinău,
Republica Moldova, MD-2004

Tel.  + 373 22 205 205

        + 373 22 209 924

Fax. + 373 22 205 205

E-mail: sph@usmf.md